Chefs zijn de nieuwe influencers


Chefs zijn de nieuwe influencers

Chefs zijn de nieuwe rocksterren van deze tijd. Waar vroeger iedereen wild werdt van Justin Bieber zijn het nu de chefs waar iedereen het over heeft. Je ziet ze steeds vaker in de media verschijnen zoals bij Masterchef en 24Kitchen. Social media heeft een grote invloed op hun bekendheid, #food is trending op Instagram met meer dan 300 miljoen foto’s.

In Nederland zien we ook steeds meer chefs die hot zijn op social media en dan vooral op Instagram. Instagram draait om goede foto’s dus de chefs kunnen hier zich goed laten zien met de mooiste creaties die ze op het bord leggen.

Waarom volgen we chefs?

Iedereen houd van eten, mensen worden er blij van! Veel restaurants hebben ook een social media account maar de chefs accounts lopen vaak beter. Dit komt doordat volgers bij een chef account meer een persoonlijk gevoel hebben.  De volgers zien de persoonlijkheid van de chef, het leven in het restaurant, de technieken en producten die ze gebruiken oftewel een chefs account wordt door veel volgers authentieker gevonden. En dat is het keyword voor Instagram, hoe authentieker je bent, de interessanter vinden volgers je.  Ook reizen chefs veel en zijn ze ook vaak chef bij bijzondere gelegenheden. Door het gebruik van Instagram stories krijgen de volgers een kijkje achter de schermen van events of reizen waar de chefs bij aanwezig zijn en hierdoor krijgen de volgers het gevoel dat ze er ook een beetje bij zijn.  Vooral de jonge garde chefs tot 35 jaar maakt veel gebruik van Instagram en zijn daardoor voor leveranciers ook erg interessant. Chefs plaatsen in de stories vooral de ingrediënten die ze gebruiken en op hun tijdlijn de uiteindelijke gerechten.

Chefs als influencers

We zien momenteel dat chefs zich aan bepaalde merken of bedrijven binden waar ze al jaren mee samenwerken. Door deze samenwerking krijgen de volgers van het  een beter gevoel over het betreffende merk/bedrijf want als “Chef X” hiermee werkt dan moet het toch wel geweldig zijn? Chefs die deze samenwerkingen aangaan zitten vaak in het hogere segment van de horeca en hebben daarmee al een bepaald aanzien doordat ze in dat bepaalde segment zitten en dat geeft ook weer een zeker kwaliteitsniveau aan zowel van de chef als van het merk/ bedrijf waar zij “ambassadeur” van zijn. Vaak worden de chefs ook ingezet voor lanceringen van nieuwe producten.

Kan iedere chef een influencer worden?

Ja en nee. Vaak groeit het influencerschap van een chef vanzelf. Het is niet een doel op-zich, maar je hebt er wel zelf invloed op. Instagram is hier het belangrijkste kanaal voor en hier geldt alles draait om beeld. Dus als je meer volgers wilt die jouw als influencers zien zal je ontzettend mooie foto’s moeten plaatsen van de gerechten die je bereidt in je restaurant, inzichten geven achter de schermen over het leven in jouw restaurant via Instagram stories en ook veel van je mede chefs volgen. Deze interactie is ook heel belangrijk want alleen maar zenden van informatie is niet meer van deze tijd. Al met al, ja iedere chef kan een influencer worden maar je moet hier goed over nadenken en er tijd in willen steken.

Wil jij social media inzetten voor je brand? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende call.