Hoe relevant ben jij voor je volgers?


Hoe relevant ben jij voor je volgers?

Wist je dat wanneer jij relevanter bent voor jouw doelgroep, men sneller bij jouw koopt of reserveert? Het belang van relevantie wordt steeds groter, vroeger kwamen we er nog wel mee weg als we een oud menu op de website hadden staan of een post ingepland had die door de waan van de dag eigenlijk nergens op sloeg. Jouw volgers zijn strenger dan ooit maar ze zoeken ook meer de verbinding dan ooit. In deze blog geef ik je 5 tips hoe jij nog relevanter kan worden voor jouw gasten / klanten wat resulteert in meer omzet. 

1. Zoek uit welke inhaakdagen er relevant zijn voor jouw bedrijf

Iedere dag is er wel iets waarop jij kan “inhaken”.  Laten we even beginnen met wat “inhaken en inhaakdagen” precies zijn. Met inhaken bedoel ik dat jij inspeelt op een speciale dag, bijvoorbeeld Wereld Koffie Dag. Je kijkt naar wat in dit geval koffie voor rol heeft in jouw bedrijf. Ben je een restaurant dan zou je de verschillende koffie’s die je serveert kunnen uitlichten of misschien heb je wel een speciale blend voor jouw zaak, vertel dit op social media! Verkoop je koffie licht dan uit welke koffie jij verkoopt, vergeet ook vooral niet het verhaal er achter te vertellen en of de koffie misschien wel bepaalde certificaten heeft. Of laat zien hoe mooi het eruit ziet als een gast koffie besteld, serveer je hier bijvoorbeeld ook mooie bonbons bij? Laat het zien, en tag dan meteen ook even degene waar jij je bonbons koopt, dan zal diegene dat ook weer delen en zo wordt de olievlek van je bericht steeds groter. Hoe groter de vlek wordt, hoe meer mensen jouw bericht zien waardoor je ook weer nieuwe volgers krijgt oftewel potentiële gasten / klanten.

Er is online veel te vinden over de verschillende inhaakdagen, wil je het jezelf makkelijk maken? Check dan mijn makkelijke contentkalender, scheelt je een hoop zoekwerk.

2. Haak ook offline in op de inhaakdagen

In tip 1 gaf ik aan hoe je online kan inhaken op op relevante dagen maar je kan dit natuurlijk ook doortrekken naar offline. We nemen het voorbeeld van Wereld Koffie Dag. Als jij op social media heb verteld wat voor mooie blend of mooi koffie service jij hebt, kan je hier natuurlijk je gasten ook op attent maken als ze er zijn. Vertel ze over bijvoorbeeld de speciale blend, waar het vandaan komt en welke smaken ze kunnen herkennen.  Ook kan koffie met friandises een mooie upsell zijn waardoor je makkelijk meer omzet maakt. Mocht je koffie verkopen kan je een speciale (duurdere) blend in het zonnetje zetten en men hier op attenderen tijdens hun winkelbezoek. Misschien hebben ze online al gezien wat voor bijzondere blend het is en komen ze zelfs speciaal naar jouw (web) winkel om deze blend te kopen.

3. Maak gebruik van een contentplanner

Om consistent in te blijven haken is het belangrijk dat je alle bijzondere inhaakdagen op een rijtje hebt. Gebruik hiervoor een contentplanner waarin alle bijzondere inhaakdagen, feestdagen en vakanties zijn opgenomen. Dan heb je altijd een goed beeld van wat er aan zit te komen en welke dagen relevant zijn voor jouw business. Wereld Cupcake day is bijvoorbeeld voor een restaurant die geen cupcakes heeft niet echt relevant, haak hier dan ook niet op in want dat is verwarrend voor je volgers. Als je gebruikt maakt van een contentplanner kan je bij de dagen dat je wilt gaan inhaken, per kanaal opschrijven wat je wilt gaan posten. Dan kan je altijd al even vooruit werken.

4. Haak niet overal op in

Haak niet op alle inhaakdagen in, wees selectief in welke dagen je kiest, deze moeten namelijk wel bij jouw bedrijf passen. Als jij gaat inhaken op dagen die niet relevant zijn voor je bedrijf, zullen je volgers in de war raken en ook afhaken. Dit is dus precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling is. Kijk goed naar de dagen en overleg ook met de chef of hij nog toffe ideeën heeft om online en offline te combineren met bijvoorbeeld een speciaal gerecht of een speciale topping die weer extra omzet oplevert.

5. Plan – maar niet té ver vooruit

Om optimaal profijt te hebben van inhakers kan je het beste je berichten op social media vooruit plannen. Maar let op, plan niet te ver vooruit en weet wat je vooruit plant! Je moet altijd de waan van de dag in de gaten houden. Stel jij hebt een bericht op de dag dat de herfst begint en je hebt het over vallende blaadjes  en een cosy gevoel maar buiten is het bloedheet, pas deze post dan aan. Je wordt hier namelijk op afgestraft door je volgers. Dus wees ook flexibel in je posts. Wordt er voor vandaag voorspelt dat het regenachtig en koud wordt, speel daar op in door bijvoorbeeld aan te geven dat er voor de lunch een heerlijke pompoensoep op het menu staat. Jouw content is dus deels gepland en deels ben je flexibel.

Onlangs hoorde in een podcast over marketing dat men je relevanter vind als je inspeelt op de dagen en de bijzondere momenten. Mensen herkennen zich hierin en ontdekken dat ze je product of dienst misschien toch wel nodig hebben en gaan over tot een aankoop of een reservering.

Oftwel relevantie kan je op diverse manieren extra omzet opleveren. Het grote voordeel is dat er dus altijd content te maken valt! Zeker als je een contentkalender hebt met alle inhaakdagen heb je eigenlijk geen excuus meer om te zeggen dat je geen ideeën hebt voor content. Het combineren van deze dagen met de posts die je normaliter al doet gaat zorgen dat jouw gasten je nog relevanter gaan vinden en nog sneller bij je langskomen.

Hoe relevant ben jij voor je gasten?