De 6 meest gemaakte marketing fouten in de horeca


De 6 meest gemaakte marketing fouten in de horeca

Marketing en branding is echt een vak, dit is niet iets wat je er zomaar “even” bij doet. De afgelopen jaren heb ik heel wat ondernemers de fout in zien gaan met hun marketing en branding. Ze begonnen heel enthousiast maar vielen uiteindelijk toch in het gat “geen tijd” waardoor alle inzet eigenlijk voor niets is geweest. In deze blog deel ik de 6 meest gemaakte marketingfouten in de horeca, met een tip hoe het beter kan!

1. Niet weten wie je doelgroep is:

Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat hun behoeften en interesses zijn. Als je niet weet wie je doelgroep is, is het moeilijk om effectieve marketingboodschappen te creëren die hen aanspreken. TIP: Kijk eens goed rond in jouw zaak, wat voor mensen zitten hier, hoe oud zijn ze, wat bestellen ze? Hier kan je al veel informatie uithalen. Check ook de socials, klik eens op wat profielen van volgers op jullie Instagram pagina. Wat zie je hier? Neem dit mee! 

2. Geen duidelijke boodschap hebben

Het is belangrijk om een duidelijke boodschap te hebben die je wilt communiceren naar je doelgroep. Als je boodschap niet duidelijk is, kan dit leiden tot verwarring en frustratie bij je potentiële klanten. TIP: vaak denken we té moeilijk over de boodschap, blijf dicht bij jezelf! 

3. Niet aanwezig zijn op online platforms

In de huidige digitale wereld is het belangrijk om aanwezig te zijn op online platforms zoals sociale media en websites. Als je niet actief bent op deze platforms, mis je mogelijk kansen om nieuwe klanten te bereiken. TIP: je hoeft niet op ALLE platforms aanwezig te zijn, kijk goed naar je doelgroep en op welke kanalen die zich bevinden. 

4. Slechte kwaliteit van content

De nachtmerrie van elke marketeer; slechte content. Als je content van slechte kwaliteit gebruikt, kan dit afbreuk doen aan je merkimago en kan het potentiële gasten afschrikken. TIP: bedenk goed wat voor content je nodig hebt en welke professionals je hiervoor in moet schakelen. De investering in bijvoorbeeld goede food foto’s verdiend zich dubbel en dwars terug door meer gasten. 

5. Niet genoeg interactie hebben met Gasten:

Het is belangrijk om interactie te hebben met je gasten om feedback te krijgen en hen op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen in je bedrijf. Als je geen interactie hebt met je gasten, kan dit leiden tot een gebrek aan betrokkenheid en loyaliteit. Let ook altijd goed op de berichten die via social media binnenkomen, als je deze mist kan dit zorgen voor een slechte indruk terwijl dit eigenlijk niet nodig is. TIP: Neem dagelijks even de tijd om te kijken of je berichten hebt ontvangen en beantwoord deze. Op veel kanalen kan je ook een automatisch antwoord sturen zodat men al wel een eerste connectie heeft en zich al gezien voelt. 

6. Niet genoeg aandacht besteden aan branding:

Een sterk merk kan een krachtig hulpmiddel zijn in de marketing van een bedrijf. Als je niet genoeg aandacht besteedt aan branding, kan dit leiden tot verwarring bij je gasten en kan het moeilijker zijn om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Alle bovenstaande punten zijn onderdeel van jouw branding, als je 1 punt niet goed op orde hebt heeft dit direct invloed op jouw bedrijf zowel online als offline. TIP: Schakel een branding expert in die je kan helpen met een plan voor de branding van jouw bedrijf. Dit is een investering maar die zal zich altijd uitbetalen doordat je zichtbaarder bent en dus meer gasten zal mogen verwelkomen. 

Wil jij eens vrijblijvend sparren over jouw marketing en branding? Neem dan contact op met mij via de contactpagina en dan plannen we een afspraak in. Tot snel?